Death Valley, de heetste plek op aarde, CA & NV

Wat een prachtige en warme zomer hebben we dit jaar gehad in Nederland. Helaas loopt de zomer nu toch echt ten einde, om plaats te maken voor de kleuren, geuren en temperaturen van de herfst. Om toch nog een beetje warm te blijven op koele dagen, neem ik je vandaag mee naar Death Valley, officieel de heetste plek op aarde!

Maan boven Death Valley

Maan boven Death Valley

Waar ligt Death Valley?

Death Valley ligt in de Amerikaanse staat Californië, en is onderdeel van de Mojave woestijn. Hier is tevens het laagste punt van Noord-Amerika te vinden bij Badwater (geen geintje deze naam 😉 ). Dit punt ligt 86m onder de zeespiegel. Een klein gedeelte van Death Valley ligt in de staat Nevada, en het is een van de wegen die van Los Angeles naar Las Vegas leidt. Het is tegenwoordig een nationaal park, hoewel het pas in 1994 die status kreeg dankzij de toenmalige president Bill Clinton.

Death Valley bergen

bergen

Gier bij Death Valley

Gier

Maanlandschap bij Death Valley

Maanlandschap

Waarom de naam Death Valley?

De naam Death Valley is toepasselijk. Zo op het eerste gezicht groeit, bloeit en leeft hier niets. Echter, wanneer je wat beter kijkt zul je hier hagedissen vinden en roofvogels. Wanneer je hier rondloopt, lijkt het alsof je je op een andere planeet bevindt.

Het schijnt dat de naam is bedacht door goudzoekers die dit dal wilden oversteken in 1849. Ze dachten dat ze zouden sterven toen ze de weg kwijt raakten, en ze splitsten zich op in twee groepen. Een groep overleefde het niet, en toen de andere groep de oversteek had gehaald, schijnt een vrouw te hebben verzucht: ‘Goodbye, Death Valley’. En dan te bedenken dat wij het al redelijk zwaar hebben in onze gekoelde auto. Al zetten we de airco op aanraden van de park beheerders toch maar uit. Het kan hier in de maanden juli en augustus nogal eens oplopen tot boven 50 graden Celcius!

Artist Drive Death Valley

Artist Drive

Wat kun je allemaal zien?

Death Valley kenmerkt zich door een maanlandschap, zoutvlaktes en rotsformaties. Bij Badwater Basin vind je het laagst gelegen punt van Noord-Amerika.

Bij Furnace Creek Ranch, een redelijk centraal punt van Death Valley, kun je overnachten, en even bijkomen van de hitte met een hapje en een drankje. Andere plekken om te overnachten binnen dit nationale park zijn Stovepipe Wells en Panamint Springs.

Artist Drive is een van de wegen binnen het park. De geasfalteerde weg leidt je langs rotsformaties is de meest prachtige kleuren. De naam zegt het al, het is bijna een schilderspalet.

Voor de hardcore golfers is er op deze heetste plek ter wereld een golfbaan te vinden bij Devils Golf Course.

Death Valley tips

Waarschuwing

Tips voor het bezoeken van Death Valley

Ben je op doorreis naar Las Vegas? Of kom je puur om Death Valley te bezoeken? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn!

  • Reis je alleen of samen met een auto of camper, zet dan de airco zoveel mogelijk uit. De airco in combinatie met de hitte buiten eisen enorm veel van je auto. En Death Valley is nou niet de meest ideale plek om autopech te krijgen door oververhitting.
  • Neem flessen water mee. En ik bedoel niet een of twee kleine flesjes. Nee, pak gerust een hele tray bij Walmart voor in de achterbak. Geloof me, je zult het nodig hebben.
  • Zet een zonnebril op en een pet, en smeer je in met zonnebrandcrème. De zon schijnt enorm fel. En als je hier op sommige dagen al een eitje kunt bakken op het hete asfalt, dan overdrijf ik niet als ik zeg dat je je huid moet beschermen.
  • Trek goeie schoenen aan. Ook in Death Valley is het de moeite waard om uit te stappen en stukken te lopen. Zorg voor goed schoeisel, want op de centrale, geasfalteerde weg na, is alles zoveel mogelijk natuurlijk gelaten.
Badwater Basin Death Valley

Badwater Basin

Badwater Basin Death Valley

Badwater Basin

Zout bij Badwater Basin Death Valley

Zout bij Badwater Basin

Mono Lake en Lone Pine

Kom je vanuit de richting van Lake Tahoe, dan zul je onderweg naar Death Valley kennismaken met Mono Lake. Dit is een van de oudste meren van de Verenigde Staten. Hier zie je apart gevormde kalksteentorens in het turquoise-kleurige water liggen. Een erg rustige plek, maar ook zeker de moeite waard. Meer over deze plek kom je te weten in het visitors center.

Mono Lake Californie

Mono Lake

Overnachten in Death Valley kan natuurlijk, maar wat dacht je van overnachten in het laatste stadje vóór Death Valley? Lone Pine is zoals het klinkt. Hier gebeurt weinig, behalve het overnachten en voorbij rijden van reizigers.
Maar een zonsopgang hier levert mooie plaatjes op!

Zonsopgang bij Lone Pine

Zonsopgang bij Lone Pine

Hoewel Death Valley niet ieders idee van een leuk dagje uit zal zijn, is het een plek van een apart soort schoonheid. Kom je vanaf Lake Tahoe, dan is het erg mooi te zien hoe het landschap verandert. Bovendien is het natuurlijk toch wel cool om te kunnen zeggen dat je op de heetste plek op aarde bent geweest!

Meer lezen over Lake Tahoe? Check dan dit artikel.

Onderweg naar Lone Pine

Onderweg naar Lone Pine

Lone Pine

Lone Pine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *