9/11 Memorial, New York NY

One World Trade Center

One World Trade Center, voorheen de Freedom Tower

Wanneer ik denk aan New York, dan is dat met gemengde gevoelens. Ik denk dat velen dat gevoel met mij zullen delen. Iedereen die oud genoeg was, zal zich nog de beelden herinneren die het tv-scherm domineerden in de weken en maanden na 11 september, 2001. Het ongeloof en de radeloosheid van, hoe had dit kunnen gebeuren? Maar ook de heldhaftigheid en saamhorigheid die toen tentoon werden gespreid. Inmiddels zijn we 17 jaar verder, en vraag ik mezelf af, hoe de tijd zo snel is omgevlogen. Natuurlijk kan ik hier uitgebreid gaan verhalen over de jacht op de terroristen. Over hoeveel onveiliger het wereldwijd is geworden. Maar liever kijk ik terug op mijn bezoek aan het 9/11 Memorial in 2012. Tegenwoordig het National September 11 Memorial geheten.

World Trade Center, voor en na 9/11

Toen ik in 2012 New York bezocht, was het 9/11 Memorial een van de plekken die ik moest bezoeken. Op de plek waar nu de twee waterbassins zijn gelegen, stonden vroeger de Twin Towers. Ik kan me nog zo goed herinneren dat ik hier in 1999 stond, en een van de torens van beneden naar boven fotografeerde. Ongelooflijk vond ik het toen, de hoogte van die torens.

Twin Towers van beneden af naar boven

Een van de torens in 1999

Ervoor gelegen was een vijver, met in het midden een fontein genaamd ‘the Sphere’, gemaakt door kunstenaar Fritz Koenig. In mijn fotoalbum van dat jaar zijn twee foto’s opgenomen. De eerste van de toren, de tweede van the Sphere.

Fontein bij Twin Towers New York

Fontein in 1999

Fontein bij Twin Towers nu

De fontein nu

Nog altijd vind ik het een bizarre gedachte dat ik hier heb gestaan. Deze plek die twee jaar later het toneel van zoveel verdriet en pijn zou worden. Ik weet nog heel goed dat, toen ik de beelden op het nieuws zag, het enige oriëntatiepunt binnen de chaos die fontein was die ik twee jaar eerder had gefotografeerd. De Sphere was gehavend uit de strijd gekomen, maar had het overleefd. En het heeft een nieuwe plek gevonden in het vlakbij gelegen Liberty Park.

Het 9/11 Memorial

Uiteraard was het een enorm komen en gaan van mensen op de dag dag ik in 2012 het 9/11 Memorial bezocht. Voordat we in de rij gingen staan om het terrein te mogen betreden, kwamen we door het welkomstgebouw. Hier zijn films te bekijken over de aanslagen en de wederopbouw. Ook staan hier vele gevonden voorwerpen tentoongesteld.

9/11 memorial brandweerhelm

Brandweerhelm in het welkomstgebouw

Wanneer ik na lang wachten het gebied betreed, is het onmogelijk herkenningspunten te vinden. Alles is zo veranderd na 2001. Men is nog steeds bezig met de wederopbouw. Het enige wat mij zegt dat hier de Twin Towers ooit uittorenden boven Manhattan, zijn de twee waterbassins die hun locatie markeren. De randen van de bassins vormen watervallen, en in de koperen reling die de bassins omringt, zijn de namen van de slachtoffers gegraveerd.
Het is een indrukwekkende plek. De bezoekers vallen stil. In alle herrie van the Big Apple is hier een plek van stilte. Het enige geluid dat je hoort is het vallende water. Op de achtergrond zijn het museum en de Freedom Tower in aanbouw. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze plek me aangrijpt.

9/11 memorial bassin

National September 11 Memorial

Namen gegraveerd in de reling

May we never forget

Diep onder de indruk verliet ik deze plek. Ondanks dat er zoveel jaren zijn voorbij gegaan, vind ik de gebeurtenissen soms nog steeds moeilijk te bevatten. Misschien komt dat doordat ik zulke levendige herinneringen heb aan hoe het was. Maar ook, doordat de televisiebeelden van toen in mijn geheugen gegrift zijn. Het leven hier heeft schijnbaar zijn normale gang genomen.

Hoe dan ook, New York en zijn bewoners hebben diepe littekens. Sommigen onzichtbaar, en sommigen wat opvallender. Maar wat ook tekenend is voor deze stad, is de veerkracht die het getoond heeft na die dag. De mentaliteit van: uithuilen en opnieuw beginnen. Iets wat aan één kant heel bewonderenswaardig is. Maar aan de andere kant: is dat niet het het leven?

panorama firemen memorial NY

Panorama brandweermannen memorial

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *