Een memorial hier en daar, Washington D.C.

Wanneer je series of films ziet die zich in Washington D.C. afspelen, dan zie je geheid een memorial voorbij komen. Zoals het Washington Monument, de obelisk die op één lijn staat met het Capitool en the Pool of Reflection.
Vandaag ben ik in Washington, en maak ik een wandeling langs de diverse memorials. Loop je met mij mee?

Washington Monument en het Capitool

Washington Monument en het Capitool

Een memorial hier en daar

Washington D.C. is wat de bezienswaardigheden betreft een vrij compacte stad. Het Capitool, het Witte Huis, het Smithsonian, en de diverse monumenten; allemaal bevinden ze zich op wandelafstand van elkaar.

Vandaag begin ik mijn wandeling bij de Pool of Reflection. het lange waterbassin dat in één lijn loopt met het Capitool en het Washington Monument. Helaas is de poel vandaag onder renovatie, dus weinig water te zien.

Het Washington Monument is een 169 meter hoge obelisk, gewijd aan de eerste president van Amerika, George Washington. De start van de bouw van deze zuil was in 1848, en het werd voltooid in 1884. Eén van de meest prominente blikvangers van Washington D.C.

Vervolgens loop ik naar het WOII Memorial, een poel met fonteinen en zuilen. Zoals de meeste monumenten is het groots opgezet, ter ere van de gevallen soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is hier een oase van rust op deze mooie dag.

WOII Memorial Washington DC

WOII Memorial

WOII Memorial Washington DC

WOII Memorial

Lopen we vanaf hier richting het Lincoln Memorial, dan kom je langs het Korean War Veterans Memorial. Persoonlijk vind ik dit een van de meest imposante monumenten die ik vandaag zie. De levensechte, maar levenloze beelden van mannen in hun uitrusting, die staan opgesteld in de lage begroeiing, doen een rilling over je rug lopen.

Korean War Veterans Memorial

Korean War Veterans Memorial

National Mall vanaf het Lincoln Memorial

National Mall vanaf het Lincoln Memorial

Een memorial van Honest Abe

We lopen verder naar een van de drukst bezochte monumenten, namelijk het Lincoln Memorial. Het is een Grieks aandoend gebouw, geheel rondom met zuilen gebouwd, en binnen is het enorm warm en benauwd. Ondanks dat dit een open monument is, blijft de warmte hier echt hangen.
Binnen zien we het enorme beeld van Abraham Lincoln, zittend in zijn zetel. Deze redder van de Unie heeft een mooi eerbetoon gekregen. Tot op de dag van vandaag wordt Lincoln gezien als een van de beste presidenten. Iemand die echt zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt.

Een monument voor de burgerrechten

Nóg zo’n persoon die zijn stempel heeft gedrukt, is Martin Luther King. Deze man, die niet bang was zich uit te spreken over burgerrechten, is onlosmakelijk verbonden aan het monument van Lincoln.

Lincoln Memorial

Lincoln Memorial

Het was namelijk op de trappen van dit monument, dat Martin Luther King zijn beroemde ‘I have a dream’ speech ten gehore bracht. Een speech van een man, die ontzettend veel heeft betekend voor de Amerikaanse bevolking. Geheel terecht dus, dat ook hij een eigen, en mag ik zeggen bijzonder en mooi monument heeft gekregen ter nagedachtenis.

Martin Luther King Memorial

Martin Luther King Memorial

Waterval bij het FDR Memorial

waterval bij het FDR Memorial

FDR Memorial

Mijn volgende stop is het FDR Memorial, gewijd aan de nagedachtenis van Franklin Delano Roosevelt. Ook deze man behoort tot het rijtje van meest populaire presidenten.
En dat is niet zo gek ook. Zijn New Deal zorgde ervoor dat Amerika uit de Grote Depressie kwam. Het schiep enorm veel werkgelegenheid, en structureerde de overheid en de bankwereld, om maar een paar dingen te noemen.
Verder is Roosevelt natuurlijk de president geweest die Amerika door de Tweede Wereldoorlog loodste. Tevens is hij de enige Amerikaanse president geweest, die drie termijnen heeft gediend. Hij werd zelfs voor een vierde termijn gekozen. Echter, enkele maanden nadat hij opnieuw was ingezworen, overleed hij.

Dit monument is een mooie, serene plek, met muren, bomen en watervalletjes. Prominent aanwezig is het beeld van Roosevelt in zijn rolstoel, met naast hem zijn hond Fala.

FDR Memorial

FDR en hond Fala

In één van de hoeken zie ik ook een beeld staan van Eleanor Roosevelt. Dit was wat je noemt een First Lady die zich niet op de achtergrond hield, maar zich net zo hard inzette voor haar land als haar man.

Eleanor Roosevelt bij het FDR Memorial

Eleanor Roosevelt bij het FDR Memorial

Jefferson Memorial Washington DC

Jefferson Memorial

Een mooie afsluiter

Vanaf het FDR Memorial loop ik verder langs de kersenbloesems naar het Jefferson Memorial, het laatste monument dat ik vandaag bezoek.

Dit koepelvormige gebouw in neo-classicistische stijl is gewijd aan Thomas Jefferson, één van de Founding Fathers, en tevens de derde president van Amerika. Naast het feit dat hij de Onafhankelijkheidsverklaring heeft ondertekend, heeft hij het grootste gedeelte van dit document geschreven. Hij kan dus niet ontbreken in het rijtje van invloedrijke mannen die ik vandaag op mijn wandeling ben tegengekomen.

De moeite waard?

Ik zeg: zeker weten. Washington D.C. is niet de stad van hoge gebouwen en het snelle leven. Hier kom je naartoe om de monumenten te bezoeken en cultuur te snuiven.

Washington Monument en Jefferson Memorial

Een rondje langs de monumenten is dus absoluut de moeite waard, en qua afstand goed te doen. Neem alleen wel water mee en een hoed of een pet wanneer het warm is. De zon kan hier behoorlijk branden.

Meer weten over mijn avonturen in Washington D.C.? Lees dan ook eens mijn blog over de Memorial Day Parade.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *