Memorial Day Parade Washington D.C.

Op de laatste maandag van mei viert Amerika Memorial Day. De dag waarop overleden militairen geëerd en herdacht worden. Memorial Day wordt gevierd sinds het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Ik woonde de Parade bij die door de straten van Washington D.C. voerde.

Memorial Day Parade

Memorial Day Parade

De Memorial Day Parade, een Amerikaanse traditie

We lopen vanaf ons hotel naar het Washington Monument. Onderweg komen we langs diverse oorlogsmonumenten. Overal liggen boeketjes bloemen en kransen, om de gevallen militairen te eren.
Het is doodstil op straat. Behalve in de straten waar de parade langs zal komen. Aan de weg die langs het Washington Monument loopt, zoeken we een plekje in het gras onder de bomen. Maar goed ook. Want het is een erg warme voorjaarsdag, rond 27 graden. Hier in de schaduw is het goed te doen, en wachten we geduldig het begin van de Memorial Day Parade af. Amerikaanse vlaggetjes worden uitgedeeld. En dan horen we de eerste geluiden, en begint het…

Memorial Day Parade

Memorial Day Parade

Wat en wie is er te zien tijdens de parade?

Memorial Day ParadeDe Memorial Day Parade is een enorme optocht van militaire eenheden, marching bands, cheerleaders en bekende Amerikanen. De vele deelnemers aan de optocht lopen een aantal kilometer, in de richting van Arlington Cemetary.

We zien iemand verkleed als George Washington langsrijden in een koets, en deze ‘eerste president’ wordt toegejuichd door de vele Amerikanen die de parade zijn komen bekijken. Ondanks dat het druk is, is het geen dringen geblazen, en kunnen we de hele parade blijven zitten op ons plekje in het gras.

Op een gegeven moment zien we in een legerjeep acteur Joe Mantegna langsrijden. Vervolgens CSI acteur Gary Sinise, die tevens ‘honorary Marshall’ is, en tweede man op de maan Buzz Aldrin. En dat allemaal gratis en voor niks!

Memorial Day Parade Gary Sinise

Honorary Marshal Gary Sinise

Memorial Day Parade Joe Mantegna

Joe Mantegna

Op een gegeven moment vliegt een zwarte helicopter over, en later horen we op het nieuws dat president Obama in deze helicopter zat, op zijn weg naar Arlington Cemetary, om daar een speech te houden.

Memorial Day Parade Buzz Aldrin

Buzz Aldrin

Een korte samenvatting van wat er te zien is:

  • Paradewagens
  • legervoertuigen, van vroeger tot nu
  • Bekende Amerikanen als Joe Mantegna, Gary Sinise, Buzz Aldrin en Miss America
  • marching bands
  • cheerleaders
  • live bands
  • Amerikaanse vlaggen

De moeite waard?

Zéker de moeite waard. Alles wordt op een dag als deze uit de kast getrokken. Hoe gaaf is het om naar een parade te gaan kijken, en ineens bekende acteurs voorbij te zien komen? Of de vele paradewagens?
En hoe nationalistisch het ook is, het gejuich van de bezoekers voor de vele militairen die meelopen in de parade, is hartverwarmend. Of zou dat toch liggen aan het enorm warme voorjaarsweer?…

Memorial Day Parade ambulance

oude ambulance

Memorial Day Parade cheerleaders

Cheerleaders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *