National Underground Railroad Freedom Center, OH

Underground Railroad Freedom Center

Underground Railroad Freedom Center

Op doorreis van New York naar Tennessee, bedachten we dat Cincinnati wellicht een bezoekje waard zou kunnen zijn. Bij het zoeken naar plekjes die de moeite waard zouden zijn, kwamen we echter niet veel tegen. Toen we op de bonnefooi naar deze stad reden, werd ik een beetje gedeprimeerd van de aanblik. Maar toen stuitten we op het National Underground Railroad Freedom Center. Een mondvol, maar een indrukwekkend museum.

Wat is de Underground Railroad?

De Underground Railroad was een smokkelnetwerk vóór en gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog. Vele abolitionisten (anti-slavernij activisten) waren hierbij aangesloten, maar ook voormalige slaven, en mensen die vanwege hun religieuze overtuiging tegen slavernij waren, zoals Quakers (vergelijkbaar met Amish).
De Underground Railroad voorzag gevluchte slaven van onderduikadressen, op hun weg naar het vrije Noorden. Een groot deel van de gevluchte slaven had als eindbestemming Canada. Geschat wordt dat tussen 1800 en 1865 rond de 100.000 slaven via de Underground Railroad gevlucht zijn.

Underground Railroad Freedom Center Cincinnati Ohio

De geschiedenis van de slaaf uitgebeeld

Wat is het National Underground Railroad Freedom Center?

Het Underground Railroad Freedom Center is een museum, gewijd aan de slavernij in Amerika, met als kernpunt de Underground Railroad. In dit museum zie je de geschiedenis van Afrikanen, gevangen genomen, om vervolgens volgepakt met andere gevangenen in een schip wekenlang uitgehongerd te worden, en verkocht te worden op een slavenveiling. Hele families werden hierbij uit elkaar gerukt, en men ging in de meeste gevallen een toekomst tegemoet van keihard werken, met als beloning een mensonwaardig bestaan.
Het museum wijdt zich aan het verhaal van deze slaaf. Maar ook aan de uiteindelijke vrijheid die in gang werd gezet met de beëindiging van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Underground Railroad Freedom Center

Tentoonstelling

Wat kun je zien in dit museum?

In het museum kun je een film bekijken, verteld door Oprah Winfrey, waarbij je wordt meegenomen op de reis van een gevluchte slaaf naar het Noorden, en de ervaringen van deze slaaf met de Underground Railroad. Het was een gevaarlijke onderneming, niet alleen voor de gevluchte slaaf, maar ook voor diegenen die bij de Underground Railroad waren aangesloten. De kans op verraad was altijd aanwezig, en de gevolgen bestonden uit gevangenisstraf en hoge boetes. In het museum worden alle kanten van deze periode belicht. Het is een droevige, maar ook interessante geschiedenisles, over de zwarte bladzijdes van de geschiedenis van Amerika.

Portret van Abraham Lincoln

Abraham Lincoln

De moeite van het bezoeken waard?

Zoals met de meeste musea, is het absoluut de moeite waard wanneer je houdt van geschiedenis. Ik vind het een mooi opgezet museum. Ondanks het zware onderwerp, straalt het museum een positieve boodschap uit. Dat door samenwerken vrijheid voor iedereen mogelijk is.

Adres:

50 East Freedom Way
Cincinnatti, Ohio 45202

Overgave door Generaal Lee tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog

Generaal Lee tekent de overgave, wat het einde betekende van de Amerikaanse Burgeroorlog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *