Country Music Hall of Fame, Nashville TN

Country Music Hall of Fame logo

Country Music Hall of Fame logo

Ik bevind me in Nashville, het mekka van de country muziek. Hier worden countrysterren geboren, en vinden jaarlijks de Dove Awards plaats in de Grand Ole Opry. Deze stad ademt country muziek waar je ook komt. Of het nou Broadway is, waar in elke bar live muziek te horen is, of je doet een tour langs de huizen van countrysterren. Of je bezoekt de Country Music Hall of Fame.

Wat is de Country Music Hall of Fame?

De Hall of Fame is werd opgericht in 1961. Het maakte destijds deel uit van het Tennessee State Museum. Het originele museum werd geopend in 1967. Echter, in de loop der jaren werd de collectie die het herbergde zó uitgebreid, dat de expositieruimte te krap werd. Toen werd besloten een nieuw museum te bouwen. In 2000 werd het oude museum gesloten, en in 2001 werd het lintje doorgeknipt van de ultramoderne Hall of Fame.

De architect heeft met zijn ontwerp meteen duidelijk willen maken waar dit gebouw om draait: muziek. Dat is duidelijk te zien aan het ontwerp van de raampartijen, waarin je overduidelijk pianotoetsen ziet.

Country Music Hall of Fame Nashville

Country Music Hall of Fame Nashville

Wat valt er te zien in de Hall of Fame?

In de Hall of Fame is een enorme collectie memorabilia en gebruiksartikelen te zien van ons welbekende, maar ook meer onbekende countrysterren. Je wordt als het ware door de geschiedenis van de country muziek geleid, verspreid over twee verdiepingen. Veel aandacht is er voor de vele stromingen binnen de country muziek, zoals bluegrass en gospels.

Country Music Hall of Fame tentoonstelling

Kleding van Johnny Cash en Dolly Parton

Vele beroemde zangers en zangeressen zijn in dit museum opgenomen. Denk aan Hank Williams, Loretta Lynn, de Carter Family, Johnny Cash, Elvis Presley, Dolly Parton, Little Jimmy Dickens, Roy Rogers en Willie Nelson. De lijst is te lang om op te noemen. Ondanks dat Elvis meer richting de rock ’n roll ging, liggen zijn roots in de country muziek. Denk aan onder meer de gospels die hij zong. Daarom is er enorm veel van Elvis terug te vinden in de Hall of Fame. Zoals een auto, en een piano die hij ooit als verjaarscadeau kreeg van Priscilla, en welke belegd is met 24 karaat goud!

24 karaat vergulde piano van Elvis Presley

24 karaat vergulde piano van Elvis Presley

Lovertjes kleding

glitter en nog meer glitter

Eerbetoon aan Little Jimmy Dickens

Eerbetoon aan Little Jimmy Dickens

Een enorme muur met gouden platen is onvergetelijk. En alle memorabilia, gitaren en artiestenkleding is mooi en ordelijk geëtaleerd. Hier kun je rustig een hele middag doorbrengen.

Is dit museum de moeite waard?

Als muziekliefhebber moet je hier zéker zijn geweest. De hoeveelheid muziekgeschiedenis hier is ongelooflijk. Het mooie aan dit museum vind ik dat alles heel chronologisch wordt tentoongesteld. Er is goed nagedacht over de wijze waarop alle voorwerpen die hier staan zijn geplaatst en belicht. Aan bepaalde artiesten wordt extra aandacht geschonken. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen, gewijd aan zowel countrysterren van vroeger, als de artiesten van nu. Een prettig museum om te vertoeven.

Auto van Elvis met gemalen diamanten in de lak

Auto van Elvis met gemalen diamanten in de lak

Country Music Hall of Fame gouden platen

Gouden platen

Waar vind je de Country Music Hall of Fame

De Country Music Hall of Fame is gevestigd in het centrum van Nashville, nabij Broadway. Na een bezoekje aan dit museum, kun je je dus lekker onderdompelen in de live muziek van een van de vele bars in deze straat. Vele countrysterren zijn in deze straat begonnen aan hun loopbaan. Dus wie weet, misschien ondek je wel het nieuwe country fenomeen!

Het adres van het Museum:

222 Fifth Avenue South
Nashville, TN 37203

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *