Folsom Prison, Folsom CA

Folsom gevangenis

Folsom gevangenis

Uiteraard kende ik de muziek van Johnny Cash wel. Maar het tijdens mijn bezoek aan Nashville in 2008 dat mijn interesse écht gewekt werd, en ik een enorm fan werd van zijn muziek. De doorleefde stem, die zingt over dingen waarvan je het gevoel hebt dat hij het allemaal heeft meegemaakt. Het heeft me door heel wat moeilijke periodes geloodst. Uiteraard moest ik dan ook een bezoekje brengen aan het Folsom Prison, bekend van het gelijknamige liedje Folsom Prison Blues. De gevangenis zelf wordt een lastig verhaal, maar er tegenover is een piepklein museumpje.

Folsom Prison Blues

Dit nummer, geschreven door Johnny Cash zelf in de jaren ’50, werd live opgenomen in 1968 in de gevangenis zelf. Het is door the Rolling Stone opgenomen worden in de top 100 van beste country liedjes aller tijden.
Tevens betekende het een omslag voor Johnny Cash zelf. Na een neerwaartse periode van verslaving, kwam hij weer helemaal terug door zijn gevangenis tours. In Folsom Prison en San Quentin werden live opnames gemaakt, waarbij je de gevangenen en bewaarders duidelijk hoort.

Folsom Prison poort

Folsom Prison poort

Folsom Prison Museum

Folsom Prison Museum

Folsom Prison Museum

Wanneer je aan komt rijden, kun je de ingang van de Folsom gevangenis niet missen. De poort met de twee torens, bekend van een foto met Johnny Cash, herken ik uit duizenden. Het museum is een piepklein gebouwtje tegenover de ingang van de gevangenis.
Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van de gevangenis, en kun je foto’s bekijken van bekende gevangenen die hier hun tijd hebben uitgezeten. Eén van deze gevangenen is bijvoorbeeld Danny Trejo geweest, bekend van films als Machete en Sons of Anarchy.
Over het optreden van Johnny Cash zijn wat foto’s te vinden, en krantenartikelen. Verder kun je hier wat souvenirs kopen, geheel in gevangenis stijl.

Folsom Prison bezoeken?

Tja, voor mij was het natuurlijk een must vanwege de link met Johnny Cash, maar heb je die niet, dan heb je hier waarschijnlijk niets te zoeken. Het museum is piepklein, en de entree kost een paar dollar. Maar je bent dan ook binnen drie kwartier klaar. Ik vond het leuk om hier een klein omweggetje voor te maken langs het spoor waarover gezongen wordt:

‘I hear the train a comin’, its rollin’ ‘round the bend…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *