Walt Disney Family Museum, San Francisco CA

Iedereen die mij kent, weet dat ik al van kleinsaf aan liefhebber ben van (een groot deel van) wat door Disney gemaakt is. Dit zal wel te maken hebben met het feit dat ik op 9-jarige leeftijd Disneyland voor het eerst zag in Anaheim, en meteen geknuffeld werd door Knabbel en Babbel. Ik was verkocht. Dat heet slimme marketing mensen 😉 .
Toen wij onze roadtrip aan de westkust gingen maken, las ik over het Walt Disney Family Museum in San Francisco. Dus daar móést ik naartoe!

Wat is het Walt Disney Family Museum?

Het Walt Disney Family Museum is een museum geheel gewijd aan Walt Disney zelf. Zijn leven vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood. Het museum is een nonprofit organisatie, en werd opgericht door de dochter van Walt, Diane Disney Miller.
Het museum is een schat aan familiefoto’s, memorabilia, concept art en maquettes.

Wat kun je hier allemaal zien?

De sleutel van de stad San Francisco

De sleutel van de stad San Francisco

Het begint bij de ingang, waar je een vitrine vol met Oscars ziet staan, inclusief de grote Oscar en de zeven kleintjes, die Walt uitgereikt kreeg na het uitbrengen van Snow White and the Seven Dwarfs.

Zodra je het museum doorloopt word je meegenomen in het leven van Walt. Familiefoto’s van toen hij nog heel klein was samen met zijn broer Roy, van zijn diensttijd gedurende de Eerste Wereldoorlog, tot aan foto’s van Walt als succesvolle ondernemer. Intieme foto’s van hem en zijn vrienden. Zoals van het bezoek van Salvador Dalí. Met hem wilde Walt een film maken. Het concept was er om een segment aan een nieuwe Fantasia film toe te voegen met kunst van Dalí. Helaas kwam de tweede Fantasia film pas in het jaar 2000, en het Dalí segment werd niet toegevoegd. Het filmpje werd wel afgemaakt, en is nu op YouTube te vinden met de naam ‘Destino’.

Walt met Salvador Dali

Walt met Salvador Dali

Wat natuurlijk niet ontbreekt in het museum, zijn de jaren dat Walt zich met animatie bezig ging houden. De samenwerking met Ubbe Iwerks (Nederlander van oorsprong) voor onder andere Steamboat Willie.

Maar ook vele schetsen, concepttekeningen en schilderijen, en merchandise zijn opgenomen in dit museum. Als Disney liefhebber ben je hier wel even zoet!

Disney tijdens de oorlogsjaren

Disney pinups tijdens de oorlogsjaren

Disney pinups

Disney oorlogspropaganda

Disney oorlogspropaganda

Iets wat altijd onderbelicht is naar mijn mening, is wat Disney deed tijdens de oorlogsjaren. In het Walt Disney Family Museum krijg je een glimp te zien van de oorlogspropaganda welke Disney uitbracht.
Tevens maakten de Walt Disney tekenaars pinup tekeningen voor de soldaten. Dat zijn dan weer dingen die je in de parken niet zult vinden, naakte Disney animaties.

Evenmin als het propaganda filmpje Victory through air power.
Erg interessant om over deze zaken te weten te komen, aangezien dat door de Disney Company tegenwoordig zorgvuldig met de mantel der liefde wordt bedekt.

Concept Art voor Fantasia

Concept Art voor Fantasia

Wat is er nog meer te doen bij het Walt Disney Family Museum?

Naast de prachtige tentoonstelling over het leven van Walt Disney en alles wat hij bereikt heeft, worden in het museum ook veel tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Bovendien kun je op speciale dagen workshops volgen van professionele animators.

Gedeelte van de multiplane camera

Gedeelte van de multiplane camera

Heb je behoefte aan een hapje en een drankje, dan kun je terecht in het museumrestaurant. Hier vind je ook de multiplane camera. Met deze camera verwerkte Walt Disney de baanbrekende dieptewerking in films als Bambi en the Old Mill. De camera is niet te missen met zijn hoogte van 4 á 5 meter.
En wordt het dan tijd om het museum te verlaten, dan kun je nog even een rondje giftshop doen, om een souvenir van je bezoek te kopen.

De Disney liefhebber al echt zijn of haar hart kunnen ophalen in dit mooie museum. Maar ook voor iemand die wat minder met Walt en zijn Company heeft, is het interessant. Je leert hier meer over de drive die deze man had, en hoe hij zo ver heeft kunnen komen.

San Francisco is een van mijn favoriete Amerikaanse steden, en helemáál na mijn bezoek aan het Walt Disney Family Museum. Als ik deze stad nog eens bezoek, zal ik museum ook zéker niet overslaan.

Concept tekening in het Walt Disney Family Museum

Concept tekening

Waar is het Walt Disney Family Museum?

Het museum is te vinden in een voormalige legerbarak. Aan de buitenkant zie je niet heel duidelijk dat dit fantastische museum zich hier bevindt. Het is op loopafstand van de Palace of Fine Arts, nog zo’n pareltje dat San Francisco te bieden heeft.

Het adres van het Walt Disney Family Museum:

104 Montgomery Street
San Francisco, CA 94129

Afscheidstekening na de dood van Walt

Ode aan Walt

Magazine cover na de dood van Disney

Franse magazine cover

Afscheid van Walt Disney

Afscheid van Walt Disney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *