Butterfly Rainforest vlindertuin, Gainesville FL

Ik ben een groot liefhebber van vlinders. Wanneer ik teken of schilder, verwerk ik deze mooie beestjes er vaak in. Het was dan ook hoog tijd om eens een bezoekje te brengen aan de Butterfly Rainforest vlindertuin in Gainesville. Deze is verbonden aan het Florida Museum of Natural History.

Wat is de Butterfly Rainforest vlindertuin?

 

Rusty Tipped Page vlinder

Rusty Tipped Page

De vlindertuin maakt deel uit van de Florida Museum of Natural History, en is te vinden op de campus van de University of Florida in Gainesville. Naast de vlindertuin heb je diverse andere musea die je kunt bezoeken, maar wij houden het vandaag bij de vlinders.

Het is makkelijk parkeren hier op de campus, en ondanks dat er veel auto’s staan, hangt er een serene sfeer. De musea bestaan uit redelijk nieuwe gebouwen, welke goed zijn onderhouden. Binnen bij de Museum of Natural History betaal je $13 per volwassene om de vlinders te mogen bekijken.

Sara Longwing vlinder

Sara Longwing vlinder

Wanneer je je toegangskaartje hebt, kun je direct naar de tuin, of eerst even het natuurhistorische gedeelte bekijken. Het is een mooie tentoonstelling. Modern opgezet, met interactieve schermen, veel licht en mooie foto’s. Maar wij zijn hier natuurlijk voor de vlinders.

Ik zal je één ding zeggen. Ik heb een hekel aan opgezette vlinders, en die vind je hier in overvloed bij de ingang naar de tuin. Echter, ik moet er wel bij zeggen dat al deze vlinders op een natuurlijke wijze zijn gestorven in de vlindertuin. Maar toch. Als je niet zo van opgezette beesten bent, is dit wat minder.

Maar dan de tuin in…

Tree Nymph vlinders

Tree Nymphs in de vlindertuin

Welke vlinders kun je bekijken in deze vlindertuin?

De Butterfly Rainforest is de thuisplaats van honderden soorten vlinders die in Amerika voorkomen. De tuin is niet heel groot, maar prachtig aangelegd in tropische stijl. Een pad leidt rondom een grote vijver met waterval, en overal staan tropische planten en bomen. En waar je ook kijkt, overal zie je vlinders. Sommigen soorten zitten in clusters bij elkaar, anderen zweven door de tuin. Ik kijk mijn ogen uit. Overal in de tuin staan voederschalen met stukjes banaan en citrusvruchten waar de vlinders van kunnen snoepen.

Sommige vlinders zie ik hier ook in het wild nogal eens rondvliegen, maar vele soorten zie ik voor het eerst. En van een bepaalde soort heeft deze tuin een overvloed. Namelijk mijn favoriete vlinder, de Blauwe Morpho. Wanneer deze zijn vleugels ingeklapt heeft, zie je een bruine vlinder met een vlekkerige tekening. Maar wanneer hij zijn vleugels openklapt, is het zo’n mooi beestje!

Blauwe Morpho vlinders

Cluster Blauwe Morpho vlinders

Blauwe Morpho

Blauwe Morpho in rust

En dan gebeurt het. Een Blauwe Morpho komt eens even checken wie ik ben. Ik loop heel langzaam door de tuin, terwijl de vlinder om mijn benen zweeft. En dan gaat mijn nieuwe vriendje even uitrusten op mijn voet, en krijg ik de kans hem op de plaat te zetten. Mijn dag is goed!

We lopen op ons dooie akkertje door de tuin heen, en mijn fototoestel blijft maar klikken. Op weg naar buiten zien we nog even een Atlasvlinder, één van de grootste vlindersoorten ter wereld. Ik kan me zo voorstellen dat wanneer deze gaat vliegen, je zijn vleugels hoort klapwieken.

Blauwe Morpho vlinder op voet

Een vriendje

Als het aan mij gelegen had, had ik hier uren en uren door kunnen brengen met het kijken naar deze bijzondere insecten. Maar we hebben nog meer te doen. Gelukkig is Gainesville niet zo ver bij ons thuishonk Inverness vandaan, dus ik zal de tuin zéker niet voor het laatst gezien hebben.

Is het de moeite waard?

Pink Rose vlinder

Pink Rose vlinder

Als dieren en musea je ding zijn, dan moet je een bezoekje aan het Natuurhistorisch Museum niet overslaan. De Butterfly Rainforest bestaat niet alleen uit de vlindertuin, maar er is ook een informatieve ruimte. Hier zie je de opgezette vlinders, maar ook vlinderkasten waar de diverse gekokonneerde soorten te vinden zijn, en waar je meer te weten kunt komen over vlinders en hun migratieroutes. Een erg leuk opgezet museum.

Het adres van de vlindertuin

Je kunt de vlindertuin vinden op het volgende adres:

Florida Museum of Natural History
Gainesville, FL 32611

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *