Margaret Mitchell House & Museum, Atlanta GA

Eén van mijn all-time favoriete films is Gejaagd door de Wind. Een echte klassieker, en wees eerlijk. Hoewel Clark Gable niet de meest knappe man was, had hij absoluut charisma. Ik heb deze film over Scarlett O’Hara meer dan eens gekeken, en was blij verrast dat in Atlanta Georgia, het Margaret Mitchell House and Museum te vinden is. Dit was dan ook een verplichte stop bij mijn bezoek aan Atlanta.

Wie was Margaret Mitchell?

Margaret Mitchell House and Museum

Margaret Mitchell

Margaret Mitchell (voor ingewijden Peggy Marsh) was de schrijfster van het boek Gejaagd door de Wind. Deze dame schreef een wekelijkse column voor de plaatselijke krant, maar heeft het boek Gejaagd door de Wind geschreven toen zij met een gebroken enkel gedwongen thuis zat. Dit thuis was in 990 Peachtree Street. Kenners van het boek en de film herkennen deze straatnaam direct. Dit was namelijk het adres van Scarlett en Captain Butler in Atlanta.

Margaret Mitchell zei over deze periode: “in een moment van zwakte schreef ik een boek…” Hadden wij allemaal maar zulke momenten van zwaktes, want door het schrijven van het boek behaalde zij de Pulitzer prijs. In 1939 kwam de film uit waar heel de natie met smart op had gewacht. Met in de hoofdrollen Vivien Leigh en Clark Gable.

Margaret Mitchell en Gejaagd door de Wind

Hattie McDaniel vitrine bij Margaret Mitchell House and Museum

Hattie McDaniel vitrine

Margaret Mitchell was opgegroeid met verhalen over de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze hoorde zij van veteranen, maar pas op haar tiende jaar kwam de jonge Margaret erachter dat het Zuidelijke leger, de Geconfedereerden, de oorlog hadden verloren. Je kunt je voorstellen dat dergelijke verhalen tot de verbeelding gaan spreken bij een klein meisje.

Veel aandacht in het museum is er voor de achtergrond van Margaret Mitchell zelf. Al met al een erg interessant bezoek als je filmliefhebber bent. (En van klassieke films houdt).

Een bijzonder stuk wat hier te vinden is, is het schilderij van Scarlett waar Rhett Butler een whiskeyglas tegen kapot gooit. De vlek zit er nog steeds op. Frankly my dear, I don’t give a damn…

Schilderij Scarlett O'Hara Butler

Schilderij Scarlett O’Hara Butler

Het Margaret Mitchell House and Museum is tegenwoordig een waar bedevaartsoord, waar je dus allerlei originele props en spullen omtrent de film Gejaagd door de Wind kunt bekijken.
Zoals vaker in Amerika is het museum klein qua opzet. Maar wat een enorme verzameling spullen kun je hier vinden. Geweldig! Originele ontwerptekeningen van de kleding, vintage Gejaagd door de Wind merchandise, originele filmposters, en achtergrondinformatie over de diverse acteurs en actrices. Zo ook een speciale vitrine gewijd aan Hattie McDaniel, die Mammy speelde.

Hattie McDaniel als Mammy in Gejaagd door de Wind

Deze dame mocht als eerste Afro-Amerikaanse een Oscar in ontvangst nemen voor haar bijdrage aan de film. Iets wat nu misschien niet meer zo bijzonder is, maar destijds een enorme impact had. Zo was zij tijdens de premiere van de film niet aanwezig. De reden die werd opgegeven was ziekte, maar de werkelijke reden was racisme. Hattie McDaniel ondervond hier veel last van, en kreeg vaak van mensen te horen dat ze niet goed genoeg was. Haar rol als Mammy bewijst het tegendeel. Zij was een van mijn favoriete karakters uit de film. Ik vind het dan ook niet meer dan terecht dat zij in dit museum zo prominent aanwezig is.

Margaret Mitchell House & Museum de moeite waard?

Ik vind dit museum zeer zeker de moeite waard, wanneer je geïnteresseerd bent in klassieke films. Ben je meer van de Jason Statham actiefilms, dan is dit museum misschien een wat minder goed idee. 990 Peachtree Street is een vrij rustige straat in het drukke Atlanta. Wij konden hier redelijk gemakkelijk een parkeerplek vinden vlakbij het museum. De toegangsprijzen zijn ook goed te doen. $13 per volwassene.

Margaret Mitchell House and Museum kledingontwerpen

kledingontwerpen

 

Adres Margaret Mitchell House & Museum

Het Margaret Mitchell House and Museum is te vinden op het volgende adres:

990 Peachtree Street
Atlanta, GA 30309

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *