Motown Museum, Detroit MI

Van de staat Michigan heb ik maar weinig gezien tot dusver. We waren op doorreis van Chicago naar Toronto, en passeerden daarbij de stad Detroit. Detroit is natuurlijk bekend van vier dingen: auto’s, het faillisement van de stad, van de film Robocop, en van platenlabel Motown. En het gaat mij met name om de laatste uit dit rijtje. Want ik bezocht het Motown Museum.

Motown Museum flyer

Flyer

Wat is Motown?

De naam is ontstaan uit de woorden Motor City (de bijnaam van Detroit), en het woord town. Het werd door Berry Gordy jr. bedacht toen hij zijn platenlabel Motown oprichtte in 1959, vanuit zijn huis aan de West Grand Boulevard. Dankzij dit platenlabel hebben vele Afro-Amerikaanse artiesten de kans gekregen (en gegrepen) tot het sterrendom. De ene na de andere hit kwam vanuit de studio.

Het huis werd in 1985 tot museum omgedoopt, door Esther Gordy Edwards. Bezoekers krijgen dan ook de kans om studio A te bezoeken, van waaruit vele grote hits hun weg hebben gevonden naar het publiek. Verder kun je boven in het huis de ruimte bekijken waar Berry Gordy in de eerste jaren na de oprichting van platenlabel Motown woonde met zijn gezin.

Motown Museum Detroit Michigan

Platenlabel Motown

Het is bijzonder om op een plek als deze te lopen. Zoveel bekende artiesten zijn hier begonnen. Helaas mogen we binnen geen foto’s maken. Ergens ook wel begrijpelijk…
Een tourgids vertelt ons de ins en outs van dit huis. In de ruimte naar studio A staat een bureau, waar onder andere Diana Ross in haar beginjaren achter zat om telefoniste te spelen. Studio A is een kleine ruimte, maar het ademt een aparte sfeer. Hier zijn dus de Supremes begonnen, Marvin Gaye, de Temptations, de Jackson Five en de Commodores. Dit kleine huis heeft al deze sterren voortgebracht.

Foto van de Supremes

Foto van de Supremes

Na de tour mogen we vrij rondlopen door het huis. We bekijken een film over de geschiedenis van platenlabel Motown, en welke successen het heeft mogen vieren door de decennia heen. Er is ook ruim aandacht voor the Wiz, de film uit de jaren ’70 met Diana Ross, Michael Jackson en Richard Pryor. Dit is toch wel een beetje apart, want deze film was destijds geflopt. Hoewel, misschien niet zó apart, als je bedenkt dat Diana Ross de minnares was van Berry Gordy…
De film werd opgenomen toen Berry Gordy allang zijn boeltje had gepakt en naar Californië was verhuisd. Maar toch is het leuk om er meer over te weten te komen. Sowieso concept tekeningen en ontwerpschetsen die bewaard zijn gebleven van de film, en die hier zijn opgehangen.

Enkele Motown artiesten

Enkele van de meest bekende Motown artiesten zijn natuurlijk Diana Ross, Michael Jackson en Lionel Richie. Deze zijn allemaal begonnen in een groep. Diana Ross maakte furore met de Supremes, Michael Jackson met de Jackson Five en Lionel Richie met de Commodores. Maar ook Jackie Wilson, Marvin Gaye, Gladys Knight, Stevie Wonder en Smokey Robinson zetten hun eerste muziekschreden vanuit het platenlabel. In ons eigen land hebben we ook een artiest die een contract heeft lopen bij Motown, namelijk Waylon.

Motown Museum de moeite waard?

Je hoeft er geen uren en uren voor uit te trekken, maar als je van muziek, en met name de muziek van Motown houdt, dan mag je een bezoekje aan het Motown Museum zéker niet overslaan.
Bovendien is het niet overmatig druk in het museum, dus je kunt alles op je gemak bekijken. Dus ik zeg jazeker, de moeite van het bezoeken waard!

Motown Museum
2648 West Grand Boulevard
Detroit, Michigan 48208
www.motownmuseum.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *