Mardi Gras in New Orleans, LA

In 2015 waren wij in februari op vakantie in Florida. Ons verblijf daar viel samen met het Mardi Gras festival in New Orleans. Omdat het vanuit Inverness, Florida slechts 9 uur rijden is naar ‘the Big Easy’, vonden we dat we Mardi Gras maar eens moesten gaan ervaren. 
Nadat we ingecheckt hebben in ons hotel in het French Quarter, lopen we de korte afstand via Bourbon Street naar Canal Street. Hier vindt de optocht plaats. Onderweg komen we winkels tegen die Mardi Gras maskers en kettingen verkopen. Maar goed dat we het kopen van souvenirs even uitstellen, want we gaan niet met lege handen naar huis.

Wat is Mardi Gras?

 

Span paarden bij Mardi Gras optocht

Span paarden bij Mardi Gras optocht

Mardi Gras, oftewel Vette Dinsdag, is de dag voor Aswoensdag. Bij ons beter bekend als de laatste avond van het carnaval. Het Mardi Gras festival in New Orleans is een echte happening van de ene optocht na de andere, in de diverse wijken van de stad. We hebben in ons hotel een planner meegekregen, waarop we de tijden kunnen vinden waarop de optochten beginnen, en de duur ervan. Later blijkt dat de samensteller van deze planner een ‘kleine’ misrekening heeft gemaakt wat betreft de duur van de optochten. Mardi Gras wordt ruim een week lang gevierd in New Orleans, dus bij een langer verblijf kun je je lol op.

De Mardi Gras optocht in Canal Street

Cheerleaders bij Mardi Gras

Cheerleaders bij Mardi Gras

Canal Street is een lange straat die langs het French Quarter loopt. Hier rijdt normaal gesproken een tram heen en weer, die je onder andere naar St. Louis Cemetery brengt. Vandaag echter rijdt de tram niet, en staan overal dranghekken opgesteld. Hoewel het druk is, is het geen dringen geblazen. We vinden een plekje in de schaduw, waar we alles goed kunnen overzien.

Cheerleader

Cheerleader

Al snel horen we het rumoer van de optocht onze kant op komen, en zien we een wagen vol mensen getrokken door een span van acht paarden het spits afbijten.
Wat volgt is een enorme optocht van marching bands, cheerleaders en praalwagens. Mensen in de meest vreemde en uitzinnige uitdossingen. Sommigen zien er wat freakish uit met hun maskers, maar kleurrijk is het allemaal wel.
We benijden de mensen niet om met deze warmte (32 graden) in de zon een optocht te lopen. Maar de meesten lijkt het niet te deren.
De marching bands, afkomstig van de high schools uit de omgeving, zorgen voor de nodige muzikale begeleiding, en de toeschouwers gaan uit hun dak. Vooral wanneer de cheerleaders hun kunsten vertonen.

Mardi Gras New Orleans

Aparte uitdossingen

En bij het langsrijden van de verschillende praalwagens, vanwaar verklede mensen Mardi Gras kettingen het publiek ingooien. Maar ook pluche beesten, plastic bekers en allerhande gadgets vinden hun weg naar de toeschouwers.

 

Mardi Gras kettingen

Mardi Gras kettingen

Uiteraard doen wij lekker mee, en al snel hebben we een paar kilo plastic Mardi Gras kettingen in allerlei kleuren om onze nekken hangen.

Mardi Gras USA, een feest waar geen eind aan komt

Hoewel in onze optochtenplanner stond dat deze optocht ongeveer een uur zou duren, is het eind van het feest na 2 1/2 uur nog niet in zicht. Het loopt al tegen het eind van de middag, en hoewel het nog steeds druk is en de optocht nog in volle gang, zien we al veel mensen hun spullen pakken. Het publiek gaat met boodschappentassen vol aan Mardi Gras kettingen, bekers, knuffelbeesten, ballen, fluitjes en ik weet niet wat nog meer huns weegs.

Mardi Gras optocht

Mardi Gras optocht

Blijven lachen ondanks de warmte

Blijven lachen ondanks de warmte

Ook wij vinden het tijd om er een eind aan te breien, en we slenteren door het altijd gezellige Bourbon Street terug naar ons hotel, waar we onze oogst van de Mardi Gras optocht uitstallen, even uitblazen en op temperatuur komen. Om vervolgens de gezelligheid van het French Quarter weer op te zoeken.

Conclusie van Mardi Gras

Vaak hoor je verhalen over Mardi Gras in New Orleans, van vrouwen die hun dames laten zien voor een ketting. Wij hebben dit bij deze optocht niet gezien, maar ongetwijfeld zal dit wel voorkomen. In 32 graden met aardig wat drank op, wordt de gemiddelde Mardi Gras bezoeker wel wat losser 😉

Wij vonden het in ieder geval een gedenkwaardige ervaring. Erg leuk om mee te maken, en je vervolgens in de verschillende bars met live muziek van Bourbon Street onder te dompelen.

 

Lachen als een boer met kiespijn door de warmte

Lachen als een boer met kiespijn door de warmte

Mardi Gras praalwagen

Mardi Gras praalwagen

Te paard deelnemen aan de parade

Te paard deelnemen aan de parade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mardi Gras optocht oogst

Mardi Gras optocht oogst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *