Niagara Falls, Amerikaanse kant, NY

Niagara Falls is een van de beroemdste watervallen ter wereld. Het ligt op de grens tussen Amerika en Canada, en behoort tot de lijst van nationale parken in Amerika.
Niagara Falls bezoeken was één van de hoogtepunten van mijn rondreis die begon in Chicago, en die via Toronto Canada en New York leidde naar Florida. De Niagara Watervallen kun je zowel vanaf de Canadese kant bekijken, als vanaf de Amerikaanse kant. Dit artikel gaat over mijn bezoek aan de Amerikaanse kant.

Niagara Falls bezoeken

Niagara Watervallen Amerikaanse kant, met afgebeeld de American Falls

Niagara Watervallen Amerikaanse kant

Wanneer je beelden ziet van Niagara Falls, dan worden deze vrijwel altijd getoond vanaf de Canadese zijde. Waarom? Omdat je hier het meest spectaculaire uitzicht hebt op de Niagara Watervallen, die bestaan uit de American Falls, de Bridal Veil Falls en de Canadian Horseshoe Falls. Deze laatste is het meest bekend, vanwege zijn ronde vorm.
Een artikel over de Niagara Watervallen aan de Canadese kant zal ik zéker nog een keer gaan schrijven. Maar ik vind het juist leuk om met de onderbelichte kant, namelijk de Amerikaanse, te beginnen.

Skylon Tower in Niagara Canada

Skylon Tower

Want hoewel de Canadese kant het meest spectaculaire uitzicht biedt, kun je bij de Amerikaanse kant op een platform bovenaan de watervallen staan. Hier krijg je echt een idee van hoe hoog, en hoe diep de watervallen zijn. Naar de maatstaven van ’s werelds diepste watervallen is Niagara Falls niet diep te noemen met 60 meter. Maar het draait bij deze watervallen natuurlijk meer om de breedte ervan.

Vanaf hier heb je een mooi uitzicht richting de Canadese kant, waar de Skylon Tower staat, en naar de Rainbow Bridge. Hier zit de grenspost naar Canada.
Ook zie je vanaf hier de laatste overblijfselen van een oude electriciteitscentrale aangedreven door waterkracht. Deze werd bedacht en ontworpen door Nikola Tesla. Tegenwoordig is er in Queen Victoria Park een beeld ter nagedachtenis aan deze uitvinder te vinden.

Vanaf de Amerikaanse kant kun je afdalen naar de Cave of the Winds, waarbij je onderaan de watervallen komt te staan. Dit wilden wij weleens meemaken.

Cave of the Winds

Niagara Watervallen vanaf Cave of the Winds

Niagara Watervallen vanaf Cave of the Winds

We pakten de oude lift naar beneden, en eenmaal daar aangekomen, lopen we over een platform waarmee je uitkomt aan de voet van de American Falls. Het gebulder van het water dat naar beneden raast is enorm! Wat een kracht gaat hiermee gepaard!
Het is half april tijdens ons bezoek, maar er liggen nog enorme brokken ijs. Door het smelten ontstaan vreemde maar kunstzinnige vormen, met de tekening van het water erin.
Wat een prachtige ervaring om onderaan de Niagara watervallen te staan, met het gebulder van het water, en nat te worden van het sproeiwater. Je voelt je heel erg nietig wanneer je hier staat. Op momenten als deze besef je hoe klein je eigenlijk bent, en hoe overgeleverd aan de grillen van de natuur. Fantastisch!

Uitzicht vanaf Niagara Watervallen richting de Rainbow Bridge

Uitzicht vanaf Niagara Watervallen richting de Rainbow Bridge

Vanaf de Amerikaanse kant heb je vrijwel geen uitzicht op de halfronde Canadian Horseshoe Falls. Maar daar hebben de Amerikanen uiteraard een slim commercieel plannetje op bedacht.

Boottocht Niagara Watervallen

Want als je de Niagara Watervallen gaat bezoeken, wil je ook aan de Amerikaanse kant natuurlijk deze ook daadwerkelijk zien. Daarom kun je een groot deel van het jaar een boottocht bij de Niagara Watervallen maken met de Maid of the Mist. Deze vaart tot bijna aan de voet van de Canadian Horseshoe Falls, voor de ultieme ervaring.
Echter, omdat het half april is en er nog een behoorlijke laag ijs op het water ligt, vaart de Maid of the Mist nu niet. Dit zullen we dan ook maar moeten bewaren tot een volgende keer.

Ga je zelf de Niagara watervallen bezoeken? Dan kan ik je dit van harte aanraden. Een prachtig stuk natuurgeweld, en wellicht nog extra bijzonder met een een laag ijs erover.

Enkele feitjes over de Niagara Watervallen:

  • Naar waterval maatstaven niet heel diep met gemiddeld 60 meter
  • De breedte van de American Falls is 253 meter
  • De breedte van de Bridal Veil Falls is 17 meter
  • De breedte van de Canadian Horshoe Falls is 671 meter

Niagara Falls diende als filmlocatie voor onder andere:

  • Superman II
  • Bruce Almighty
  • Pirates of the Caribbean: At World’s End

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *