Florida Caverns, Marianna FL

Op een eerdere roadtrip vanaf Inverness naar New Orleans, zag ik onderweg een bord met Florida Caverns. Aangezien ik wel van grotten houd, bleef het in mijn gedachten hangen. Tijdens onze laatste vakantie, besloten we de trip ernaartoe te maken.

Impressie van de omgeving van de Florida Caverns

De trip ernaartoe gaat over de freeway, met voor het merendeel van de reis aan beide kanten bomen. Een hoop mensen zullen dit saai vinden, maar ik vind het heerlijk.

Marianna is een typisch klein plaatsje, wat je na vijf minuten alweer vergeten bent, ware het niet dat het zoiets moois herbergt als de Florida Caverns.

Bananenspin bij Florida Caverns

Bananenspin

We checkten in in de plaatselijke, en net geopende, Days Inn. Prima kamer,  goed te doen voor een paar nachtjes, en niet bijzonder duur.

’s Ochtends na het ontbijt gaan we naar de Florida Caverns. Het is een officieel nationaal park. Een van de minder bekende parken in Florida. Uiteraard ook niet zo groots opgezet als toeristentrekpleisters Yosemite park en Yellowstone park, anders hadden meer mensen deze hidden treasure wel gekend.

Florida Caverns National LandmarkWe hebben geluk, want vanwege een holiday is het park gratis toegankelijk. Voor de tour door de grotten moet je overigens wel betalen.

Het nationaal park is een bos met een paar mooie wandelpaden, een bron en een campground. Uiteraard ook een golfbaan. Daar ontkom je niet aan in Amerika.

Wij zijn wat aan de vroege kant, dus we gaan eerst een korte trail lopen. Hierbij komen we veel eekhoorns tegen, een enkele vogel, en behoorlijk wat bananenspinnen. Bizar, de webben van die beesten zie je al van zo’n zeven meter afstand. Enorm groot en dikke draden. En dan hebben we het nog maar niet over de grootte van die beesten zelf. Bang voor spinnen moet je niet zijn hier.

Florida Caverns tour

Onze tourguide voor de grotten neemt met ons eerst wat regels door. We zijn met een clubje van 7 inclusief de gids. Hij neemt ons mee naar een trap, die ons naar de ingang van de grotten brengt.

Stalachtieten in de Florida Caverns

Stalachtieten in de Florida Caverns

We zijn voorbereid op de kou en hebben een vest meegenomen. Dit blijkt echter niet nodig te zijn. De temperatuur van de grotten ligt standaard rond 21 graden.

De Florida Caverns stellen niet teleur. Prachtige stalachmieten, stalachtieten, tobacco leaf en andere rotsformaties komen we tegen. De gids vertelt dat de enige aanpassingen die gedaan zijn de bedrading voor de verlichting is, en enkele relingen. Verder hebben ze de grotten onberoerd gelaten. (afgezien van het feit dat deze grotten per ongeluk werden ontdekt en uitgegraven zijn)

Florida Caverns

Florida Caverns

Ik vind het altijd bizar en mooi hoe stil het is op plekken als deze. Ik ben blij dat de commercie niet enorm is toegeslagen hier, zoals dat wel het geval is bij bijvoorbeeld Ruby Falls in Tennessee.

Het pad is redelijk makkelijk begaanbaar, al is het soms wel glibberig, en moet je af en toe oppassen dat je je hoofd niets stoot.

Florida Caverns met spectaculaire lichteffecten

Met spectaculaire lichteffecten als afscheid

Geschiedenis van de Florida Caverns

We verblijven ruim een uur in de grotten, waarbij we het een en ander over de geschiedenis erachter te weten komen. De grotten werden, zoals ik al zei, per ongeluk ontdekt in 1937. Een storm had een boom doen omwaaien met wortel en al, en met de grond die open kwam te liggen ontdekte men de originele ingang naar de grotten. Vervolgens werd tot 1942 gegraven, en werden de rotsformaties zichtbaar zoals ze nu zijn. De grotten werden in 1942 geopend voor het publiek.

Ben je wel van grotten bekijken, natuur en rust, dan zijn de Florida Caverns echt een aanrader. In Marianna valt, zeker in de wintermaanden, weinig te beleven. Wij hebben er dan ook maar een dag verbleven. We kwamen puur voor de grotten, en we zijn blij dat we deze van onze bucketlist kunnen schrappen. Zeer de moeite waard als stop bij een roadtrip door Florida! En zoek je nog een verblijf plaats iets centraler in Florida? Dan is Lakeside van der Valk Resort wellicht iets voor je!

Florida Caverns State Park

3345 Caverns Road

Marianna, FL 32446

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *