Boone Hall Plantation, SC

Een van de plekken die al lang op mijn to do lijst stond, was Boone Hall Plantation in Charleston, South Carolina. Wanneer je bent opgegroeid zoals ik met de romantische dramaserie North & South, dan kun je een bezoek aan Boone Hall Plantation, Amerika’s meest gefotografeerde plantage, gewoonweg niet overslaan!

Boone Hall Plantation; rechtstreeks uit een film

Boone Hall Plantation in Charleston South Carolina. Achterkant van het huis

Achterkant van het huis

In november 2016 was het zover. Enkele dagen voor Thanksgiving maakten we een korte roadtrip, en Boone Hall Plantation stond op het lijstje.

Wanneer we de poorten doorrijden, is het nog een eindje rijden naar het plantagehuis. We rijden de lange oprijlaan af, die we direct herkennen uit de beginscenes van North & South, wanneer zoon des huizes Orry Main (Patrick Swayze), zijn reis naar West Point begint.

De eikenbomen die hier aan beide kanten van de oprijlaan groeien, werden geplant in 1743 door majoor John Boone. Het is een spectaculaire aanblik.

Geschiedenis van de plantage in een notendop

Entree van Boone Hall Plantation

Entree

En als je dan de eerste blik werpt op het huis, dan voelt het net alsof je zo een van de figuren uit North & South tegen het lijf gaat lopen. Het huis is precies hetzelfde als in 1985, toen de opnames gemaakt werden.

We wachten op een tour door het huis, en nemen plaats op een bankje. En dan zie je meteen het stukje gezichtsbedrog. Hoewel het een prachtig en heel ruim opgezet huis is, is het niet het enorme gebouw wat je kent uit de tv-serie.

Ook de kamers binnen, hoewel heel ruim en licht, hebben niet de enorm hoge plafonds die ons werden voorgeschoteld op televisie. Maar dat neemt allemaal niet weg dat dit gewoon een prachtig huis is, wat de sfeer ademt van een historische plantage. En dan te bedenken dat het huis wat er nu staat pas werd gebouwd in de jaren ’30 van de 20ste eeuw….

Boone Hall Plantation. Uitzicht vanaf de katoenschuur

Uitzicht vanaf de katoenschuur

Inderdaad, dit huis is nog geen honderd jaar oud. Op de plek waar het staat hebben voorheen andere, veel kleinere huizen gestaan. Wanneer het eerste huis gebouwd werd is niet bekend, al stamt de eerste referentie aan het huis uit 1681, toen John Boone en zijn nieuwbakken echtgenote Elizabeth de grond kregen als huwelijksgeschenk.

Tot 1811 bleef het huis en de grond in de handen van de Boone familie. Toen werd het enkele malen verkocht. In de jaren erna was hier een baksteen bedrijf gevestigd. In latere jaren, toen het weer verkocht was, werden hier ook paarden gefokt.

Boone Hall Plantation en slavernij

Boone Hall Plantation slavenverblijf

Slavenverblijf

Uiteraard werden op Boone Hall Plantation slaven gehouden. We zijn tenslotte in South Carolina, het hart van het oude Zuiden.

De overblijfselen van de slavernij zijn nog duidelijk zichtbaar met de slavenverblijven die naast de oprijlaan staan. Wanneer je hier een kijkje neemt, bekruipt je toch een gevoel van onbehagen. Want wie weet wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.

De huidige eigenaren van de plantage verdoezelen het slavenverleden niet, maar de gruwelen die zich op sommige plantages afspeelden, worden ook niet benadrukt. Ze houden het hier redelijk neutraal.

Gullah vrouw bij Boone Hall Plantation

Gullah vrouw

Meermaals per dag kun je je laten informeren door een Gullah dame, die je iets van de oude tradities bijbrengt met liedjes die ze ten gehore brengt. Een Gullah vrouw is een soort wijze vrouw, die opgroeit met de oude gebruiken, en deze overbrengt.

Boone Hall Plantation. Bij de katoenschuur

Bij de katoenschuur

Wanneer je over het grondgebied loopt, tuimel je over de ene na de andere filmset. Zoals de katoenschuur aan het water. En de tuin aan de achterkant. Allemaal zo herkenbaar!

En om ons bezoek aan deze plantage af te sluiten, nemen we een heerlijk lokaal gemaakte pecanijsje. Maar dan zijn we er nog niet….

Een korte afstand tussen Noord en Zuid

The Calhoun Mansion in Charleston South Carolina

The Calhoun Mansion

Want in de serie North & South hadden we ook nog die familie uit het Noorden, de familie Hazard. Op televisie bevond hun huis Belvedere zich in Lehigh Station, Pennsylvania. Echter, de filmopnames vonden ook hier in Charleston plaats, bij the Calhoun Mansion. En ook dit huis is openbaar voor het publiek. Wij houden het bij dit bezoek alleen bij het bekijken van de buitenkant, aangezien het al tegen het eind van de middag loopt. Maar in de tuin bij het huis herkennen we de scenes wanneer George en Constance hun trouwfeest vieren. We zien in gedachten Virgilia op de bovenetage staan, en we zien George en Orry met hun geweren in de aanslag op het bordes.

The Calhoun Mansion in Charleston South Carolina. De entree van het huis

Calhoun Mansion entree

Je snapt het, je hebt hier met een echte filmfreak te maken. Ik heb de serie zo vaak gezien, en om dan deze huizen in het echt te zien is gewoon fantastisch!

Van Charleston hebben we niet veel gezien verder, behalve dat we door wat straten hebben gelopen en gereden. Maar wat we ervan gezien hebben smaakt naar meer. En we moeten natuurlijk toch nog een keer terug om ook de familie Hazard even een handje te geven…

Boone Hall Plantation
1235 Long Point Road
Mount Pleasant, SC 29464

The Calhoun Mansion
16 Meeting Street
Charleston, SC 29401

Boone Hall Plantation diende als filmlocatie voor:

  • North & South (Patrick Swayze)
  • Queen (Halle Berry)
  • the Notebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *